top of page
  • mathijs Tersteeg

Ontmaskering van de Nutri-Score: Is Het Echt Jouw Gids naar Gezonde Voeding?

De Nutri-Score is een voedingslabel dat op voedselverpakkingen verschijnt en bedoeld is om consumenten te informeren over de voedingswaarde van een product. Het systeem beoogt transparantie te bieden en gezondere keuzes te bevorderen. Maar hoe wordt deze score eigenlijk berekend?


De Nutri-Score houdt rekening met zowel gunstige als ongunstige voedingsstoffen. Het proces begint met het toekennen van punten op basis van de energetische waarde (calorieën) en negatieve punten voor ongunstige elementen zoals verzadigde vetten, suikers, natrium (zout), en calorieën. Aan de positieve kant worden punten toegekend voor de aanwezigheid van gunstige voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, fruit, groenten, peulvruchten, noten en oliehoudende zaden.


Na deze puntenberekening wordt een totaalscore verkregen, die vervolgens wordt omgezet in een letter en kleur (A tot E en van groen naar rood). Een product met een A en groene kleur wordt beschouwd als gezonder dan een product met een E en rode kleur. Voor degenen onder ons die toegewijd zijn aan een actieve levensstijl en bewuste voedingskeuzes, is de Nutri-Score wellicht een bekend fenomeen. Oorspronkelijk uit Frankrijk afkomstig, heeft dit voedingslabel nu ook zijn weg gevonden naar Nederland. Het doel lijkt nobel: consumenten informeren over de voedingswaarde van producten en gezonde keuzes bevorderen.


Echter, voor de sportieve zielen onder ons is het belangrijk om een kritische blik te werpen op de Nutri-Score. Deze score, gebaseerd op een berekening die punten toekent voor gunstige en ongunstige voedingsstoffen, kan als een simplistische benadering worden beschouwd. Vooral voor mensen die sporten en hun voeding nauwlettend volgen, kan deze algemene score een vertekend beeld geven.


Belangrijker nog, gezondheid en voeding zijn zeer persoonlijk. Wat voor de ene persoon als een gezonde keuze geldt, kan voor een ander mogelijk minder relevant zijn. Individuele voedingsbehoeften verschillen sterk op basis van factoren zoals leeftijd, geslacht, metabolisme, en het type en niveau van lichamelijke activiteit.


Als actieve gezondheidszoekers is het essentieel om verder te kijken dan de Nutri-Score en rekening te houden met jouw specifieke voedingsbehoeften. Een persoonlijke aanpak, wellicht met de begeleiding van een voedingsdeskundige, biedt een meer gedetailleerd inzicht in wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te presteren.Laten we samen de dialoog openen over voeding, gezondheid en de unieke reis die we maken naar een actiever en gezonder leven. 🏋️‍♂️🍏 #Voedingsbewustzijn #ActieveLevensstijl #NutriScoreDebat


Nutri-Score
Afbeeling van Nurci-Score logo

Comments


bottom of page